W okresie, gdy są dostępne świeże warzywa, zaleca się przeprowadzanie kuracji odkwaszającej organizm, polegającej na spożywaniu tylko i
wyłącznie pokarmów alkalizujących organizm. Taka kuracja silnie odtruwa, usuwa złogi, przywraca organizmowi zdolność do samoleczenia, eliminuje lub łagodzi wiele dolegliwości.
Zalecana jest zwłaszcza dla osób, w
których diecie dominuje mięso, nabiał i
inne produkty bogate w
białko i
tłuszcze zwierzęce, jak również dla osób spożywających nadmierne ilości słodyczy.
Trzy lub cztery razy dziennie (w zależności od potrzeb) spożywa się ciepłe posiłki skomponowane z
czterech składników:
1: ugotowana kasza jaglana lub kasza gryczana lub ugotowane na parze młode ziemniaki
2: gotowane na parze dowolne warzywa (z wyjątkiem pomidorów, szparagów, bakłażanów,
szczawiu, szpinaku i
rabarbaru)
3: niewielki dodatek kiszonek – kiszona kapusta lub kiszone ogórki, najlepiej przygotowane
w
domu
4: kilka łyżek świeżego oleju lnianego tłoczonego na zimno
Wszelkie inne składniki są w
trakcie kuracji wyłączone z
diety.
Przykładowe zestawy:
- śniadanie: kasza jaglana + gotowana na parze pietruszka i
marchewka + kiszona kapusta + olej lniany
- obiad: kasza gryczana + gotowane buraki + kiszony ogórek + olej lniany
- kolacja: gotowane na parze młode ziemniaki + blanszowany por + kiszony ogórek + olej lniany
W trakcie kuracji zaleca się codziennie stosować automasaż brzucha.
Można także kontrolować pH moczu, by śledzić proces oczyszczania organizmu.
UWAGA!!!
Kuracja jest wbrew pozorom trudna, mimo że dania są smaczne, lekkostrawne i
dość urozmaicone.
Jeśli nie ma możliwości przeprowadzić kilku- lub kilkunastodniowej kuracji pokarmami alkalizującymi (autorka książki zaleca kilka tygodni), można długafalowo zastosować następujące rozwiązania:
- jeden lub dwa dni w
tygodniu stosować dietę odkwaszającą, a
w pozostałe dni dietę mieszaną, lekkostrawną
- regularnie spożywać jeden posiłek w
ciągu dnia o
charakterze odkwaszającym (np. kolację lub śniadanie)
Oprócz wprowadzenia posiłków alkalizujących należy oczywiście unikać:
- potraw smażonych
- nadmiaru białka i
tłuszczu zwierzęcgo
- cukru rafinowanego i
wszelkich słodyczy
- używek (kawa, herbata)
- nadmiaru soli kuchennej (potrzebna dawka to zaledwie 3 g na dobę, Polacy spożywają przeciętnie około 15 g!)
Szczegóły w
książce dr
Renate Collier „Zdrowe jelita, zdrowy człowiek”
Zapraszamy też na Youtube: , oraz na FB