Centrum Sztuk Zdrowotnych
Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

   wersja do druku 
Strona glówna » Programy wszystkich szkoleń, kursów » Programy: Tradycyjna Medycyna Chińska » dr Agnieszka Krzemińska » Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, kurs siedmioczęściowy - dr Agnieszka Krzemińska » Cel i adresaci szkolenia oraz ogólne zasady dietetyki medycyny chińskiej 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZACZYNAMY W  PAŹDZIERNIKU 2017: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Program szkolenia: "Dietetyka profilaktyczna i  lecznicza Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) - kurs siedmioczęściowy"

Cel i  adresaci szkolenia oraz ogólne zasady dietetyki medycyny chińskiej

Celem siedmioczęściowego kursu na temat dietetyki według medycyny chińskiej jest przedstawienie wiedzy o  żywieniu zgodnie z  prawami natury.
Wiedza ta pozwala dostosować sposób odżywiania do indywidualnych potrzeb energetycznych organizmu człowieka, zmieniających się dynamicznie w  interakcji z  otaczającym światem. Podejście to zakłada uwzględnienie zarówno czynników zewnętrznych (strefa klimatyczna, cykliczne zmiany pór roku, pogoda), jak i  wewnętrznych uwarunkowań (indywidualna konstytucja, przejściowe stany zaburzenia równowagi energetycznej). Dietetyka według medycyny chińskiej jest oparta na wiedzy zweryfikowanej przez kilka tysięcy lat obserwacji wpływu różnych czynników na zdrowie człowieka i  jest w  związku z  tym systemem uniwersalnym, skutecznym na każdej długości i  szerokości geograficznej.

Wiedza o  energetycznej naturze pokarmów, określanej jako termika i  smak produktów spożywczych, pozwala dostosować sposób odżywiania do aktualnych potrzeb organizmu. Dzięki świadomemu odżywianiu można nie tylko wzmacniać witalność organizmu i  zapobiegać zachwianiu równowagi Yin i  Yang (które prowadzi do choroby), ale również stopniowo odzyskać zdrowie. Wiedza ta znajduje więc zastosowanie zarówno w  profilaktyce, jak i  terapii rozmaitych schorzeń za pomocą diety. Jest to metoda bezinwazyjna, całkowicie naturalna i  powszechnie dostępna, bazująca na umiejętnym stosowaniu pożywienia, napojów oraz popularnych ziół i  przypraw.

Kurs jest adresowany do wszystkich osób zainteresowanych zdobyciem takich umiejętności, czy to do celów własnych, czy w  związku z  wykonywanym zawodem (lekarz, dietetyk, naturoterapeuta i  inne zawody). W  trakcie siedmiu dwudniowych spotkań można szczegółowo zapoznać się z  fizjologią człowieka według medycyny chińskiej, jak również nauczyć się podstaw diagnozy (uwzględniającej obraz języka, wygląd i  koloryt twarzy, cechy budowy ciała, zgłaszane objawy, itp.), by trafnie zdefiniować wzorzec patologii i  ustalić adekwatną strategię leczenia schorzeń.