Centrum Sztuk Zdrowotnych
Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

   wersja do druku 
Strona glówna » Programy wszystkich szkoleń, kursów » Programy: Tradycyjna Medycyna Chińska » dr Agnieszka Krzemińska » Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, kurs siedmioczęściowy - dr Agnieszka Krzemińska » Sesja I:  WSTĘP DO DIETETYKI WEDŁUG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:

Program szkolenia: "Dietetyka profilaktyczna i  lecznicza Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) - kurs siedmioczęściowy"

Sesja I: WSTĘP DO DIETETYKI WEDŁUG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

1. Wprowadzenie
 - Tao - współzależność i  komplementarność Yin i  Yang
 - interpretacja Yin i  Yang w  dietetyce według medycyny chińskiej
 - dietetyka jako jeden z  filarów profilaktyki i  terapii w  medycynie chińskiej
 - uwzględnianie zewnętrznych i  wewnętrznych czynników w  doborze diety (strefa
klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta,
aktualny stan zdrowia pacjenta)
 - wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i  stan emocjonalny człowieka

2. Wzorce dysharmonii Yin i  Yang
 - wzorce nadmiaru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
 - wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
 - zewnętrzne i  wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w  organizmie
(patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)

3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)
 - maxima i  minima energetyczne narządów
 - implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia

4. Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew
 - rola substancji fizjologicznych w  utrzymaniu zdrowia fizycznego i  psychicznego
 - patologiczne formy energii - Wiatr, Gorąco, Wilgoć, Śluz

5. Fizjologia i  patologia Potrójnego Ogrzewacza
 - energetyczna charakterystyka organów Yin i  Yang pięciu elementów
 - rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i  Trzustki, Płuc i  Nerek w  procesach metabolizmu z  punktu widzenia medycyny chińskiej
 - wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i  Krwi w  Potrójnym Ogrzewaczu
 - dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci,
Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju

6. Cykl odżywczy i  cykl kontrolny w  modelu Pięciu Elementów – definicja, ilustracja przykładami ze świata przyrody, z  dziedziny psychologii emocji oraz z  zakresu wzajemnego oddziaływania smaków.

7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów:
 - profilaktyka: smaki informacyjne i  zasady gotowania według Pięciu Przemian
 - leczenie: smaki terapeutyczne w  leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii

8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i  właściwości energetycznych:
 - tabele przyporządkowań produktów spożywczych
 - przyczyny pozornych rozbieżności w  klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
 - klasyfikacja grup produktów od najbardziej yang do najbardziej yin
 - klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i  Yang i  Pięciu Elementów
(gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.)

9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z  zakresu diagnozy z  twarzy i  z języka), zalecenia dietetyczne i  proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w  ich leczeniu
 - niedobór Qi
 - niedobór Yang
 - niedobór Krwi
 - niedobór Yin z  pustym gorącem
 - zastój Qi
 - nadmiar Yang
 - nadmiar płynów  - gorąca wilgoć
 - nadmiar płynów - zimna wilgoć

10. Różnicowanie i  identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i  zastosowanie ziół europejskich w  najczęstszych
dolegliwościach (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, dolegliwości klimakteryjne, hipotermia, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, inne).