Centrum Sztuk Zdrowotnych
Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

   wersja do druku 
Strona glówna » Programy wszystkich szkoleń, kursów » Programy: Tradycyjna Medycyna Chińska » dr Agnieszka Krzemińska » Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) » Sesja VII: ZARYS DIAGNOSTYKI RÓŻNICOWEJ ORAZ SZCZEGÓŁOWA CHARAKTERYSTYKA POKARMÓW I ICH ZASTOSOWANIE W DIETOTERAPII 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
UWAGA: dla wygody Państwa, linki do opisów wszystkich naszych szkoleń, znajdują się na STRONIE GŁÓWNEJ, przy zdjęciach wykładowców. STRONA GŁÓWNA - kliknij tutaj, aby na nią wejsć… Dlatego nie mamy działu "kalendarium". Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Szkoła, szkolenia  akupunktury i ziołolecznictwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, masaże, dietetyka, kursy, warsztaty - Sesja VII: ZARYS DIAGNOSTYKI RÓŻNICOWEJ ORAZ SZCZEGÓŁOWA CHARAKTERYSTYKA POKARMÓW I ICH ZASTOSOWANIE W DIETOTERAPII facebook.png Google+ Szkoła, szkolenia  akupunktury i ziołolecznictwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, masaże, dietetyka, kursy, warsztaty - Sesja VII: ZARYS DIAGNOSTYKI RÓŻNICOWEJ ORAZ SZCZEGÓŁOWA CHARAKTERYSTYKA POKARMÓW I ICH ZASTOSOWANIE W DIETOTERAPII google+.png

Program szkolenia: "Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) - kurs siedmioczęściowy"

Sesja VII: ZARYS DIAGNOSTYKI RÓŻNICOWEJ ORAZ SZCZEGÓŁOWA CHARAKTERYSTYKA POKARMÓW I  ICH ZASTOSOWANIE W  DIETOTERAPII

1. identyfikacja powszechnych objawów według syndromów medycyny chińskiej jako warunek skutecznej terapii
- kaszel
- katar
- ból gardła
- podwyższona temperatura
- pocenie się
- zaparcie
- bóle pleców
- ból głowy
- zawroty głowy
- nadciśnienie
- bezsenność
- zaburzenia menstruacji
- impotencja
- inne

2. Opis działania i  terapeutyczne zastosowanie pokarmów:
- zboża
- warzywa
- owoce
- mięsa
- ryby
- nabiał
- tłuszcze
- przyprawy i  zioła

3. Co to znaczy „zdrowe odżywianie” w  XXI wieku

Na życzenie słuchaczy w  ramach każdej sesji można dodatkowo:
- omówić najważniejsze aspekty dietetyki akademickiej (np. komplementarność białek, biodostępność składników mineralnych z  pożywienia, zasady obróbki termicznej z  zachowaniem wartości odżywczych, zasady racjonalnego odżywiania w  diecie wegetariańskiej, itd.)
- na przykładzie wybranych syndromów i  ich objawów przeanalizować analogie między zasadami leczenia dietą z  punktu widzenia dietetyki akademickiej i  dietetyki chińskiej (niedokrwistość, osteoporoza, arterioskleroza, itp.)
Oba systemy bowiem uzupełniają się wzajemnie i  wnoszą cenne informacje do wiedzy o  funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. W  obecnych warunkach optymalnym rozwiązaniem wydaje się integrowanie podejścia Wschodu i  Zachodu, by z  pożytkiem dla jak najszerszego grona ludzi skutecznie stosować wiedzę o  racjonalnym odżywianiu zgodnie z  prawami przyrody.