www.CentrumSztukZdrowotnych.pl
Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

   wersja do druku 
Strona glówna » Programy wszystkich szkoleń, kursów » Programy: Tradycyjna Medycyna Chińska » dr Agnieszka Krzemińska » Żywienie Dzieci i Młodzieży w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej - dr Agnieszka Krzemińska 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
43 dodać czterdzieści osiem
Szkolenie proponowane w  terminie 28-29 VI 2014
[[title]] agnieszka.jpgŻywienie dzieci i  młodzieży w  Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska, więcej…
Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu.
Informacje i  zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
ZACZYNAMY W  PAŹDZIERNIKU 2017: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

PROGRAM SZKOLENIA: Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) - warsztat

wykładowczyni: dr  Agnieszka Krzemińska

Dwudniowy warsztat „Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” ma na celu propagowanie wiedzy o  racjonalnym żywieniu dzieci i  młodzieży. Wiedza ta jest wynikiem połączenia naukowego podejścia w  dietetyce współczesnej ze starożytnym modelem energetycznym, wypracowanym w  ramach tradycyjnej medycyny chińskiej i  zweryfikowanym przez tysiąclecia stosowania w  praktyce. „Zachodni” model analityczny i  energetyczne, „wschodnie” spojrzenie na funkcjonowanie człowieka wzajemnie się uzupełniają, dając pełny pogląd na to, czym jest racjonalne podejście w  żywieniu. Wykorzystanie tych wiadomości w  praktyce jest podstawowym warunkiem wspierania dzieci i  młodzieży w  ich rozwoju fizycznym, emocjonalnym i  intelektualnym.
Żywienie dzieci w  dzisiejszych czasach niestety coraz częściej jest zaniedbywane. Osoby odpowiedzialne za to, co dziecko spożywa, mają często zbyt małą motywację i  niewystarczającą wiedzę, by przeciwstawić się sile oddziaływania wszechobecnej reklamy produktów spożywczych. W  dobie przyspieszonego postępu technologicznego i  mnożących się zagrożeń cywilizacyjnych, jakość żywienia jawi się jako szczególnie istotny element dbania o  zdrowie, ponieważ dobór i  wartość odżywcza pokarmów ma bezpośredni wpływ na wydolność fizyczną, prawidłowy wzrost, masę ciała, odporność na choroby, a  także na sprawność intelektualną oraz harmonijny rozwój emocjonalny i  społeczny dziecka.
Stan zdrowia i  ryzyko chorób, zwiększane przez nieprawidłowe żywienie, u  osób dorosłych jest wynikiem ich własnej decyzji. Natomiast dzieci są w  zakresie żywienia zdane na swoich opiekunów. Są podatne na wpływy środowiskowe i  raczej mają skłonność do ulegania swym kaprysom i  patologicznemu łaknieniu tego, co – choć atrakcyjne smakowo – zdecydowanie szkodzi młodemu organizmowi.
Warsztat „Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” stanowi kompletny, esencjonalny kurs najważniejszych zasad, jakich należy przestrzegać w  żywieniu dzieci i  młodzieży. Kurs adresowany jest do rodziców, opiekunów, osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w  placówkach oświatowych oraz wszystkich tych, którym zależy na poprawie jakości życia swoich podopiecznych.
W programie kursu (15 godzin) znajdują się następujące zagadnienia:
1. Rola żywienia w  profilaktyce i  terapii z  perspektywy dwóch systemów wiedzy - dietetyki akademickiej i  dietetyki w  medycynie chińskiej
2. Pokarmy wychładzające, neutralne i  ogrzewające - czyli dlaczego trzeba dbać o  odpowiednią charakterystykę termiczną posiłków
3. smaki energetyczne – jak za pomocą produktów spożywczych można harmonizować przepływ energii witalnej w  ciele
4. rozwój młodego organizmu z  perspektywy medycyny chińskiej –dlaczego dzieci „kochają” słodycze i  jak zaradzić nadmiernemu spożywaniu węglowodanów prostych
5. zapotrzebowanie na składniki odżywcze w  pożywieniu – jak komponować posiłki, by poprawić strawność węglowodanów złożonych, tłuszczu i  białka oraz poprawić przyswajanie składników mineralnych i  witamin
6. zaburzenia trawienia i  wchłaniania – czym zastąpić produkty będące dobrym źródłem ważnych biopierwiastków w  przypadku alergii lub nietolerancji pokarmowej
7. wpływ przemysłowej obróbki żywności na ich wartość odżywczą - które produkty są bezpieczne, a  czego należy unikać
8. smaczna „trucizna” w  atrakcyjnym opakowaniu – które produkty na stałe wyeliminować z  diety, by uchronić dziecko przed spadkiem odporności, nadpobudliwością, ociężałością umysłową, nadwagą i  innymi chorobami cywilizacyjnymi
9. urozmaicenie posiłków jako warunek zaspokojenia potrzeb organizmu - jak przygotowywać potrawy, aby były smaczne, łatwostrawne i  odżywcze
10. zastosowanie ziół i  przypraw w  profilaktyce i  leczeniu najczęstszych dolegliwości - opis energetyczny, praktyczne przepisy i  proste receptury w  oparciu o  zestaw podstawowych ziół leczniczych i  przyprawowych.


Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) - warsztat - koniec