wykładowczyni: dr Agnieszka Krzemińska
Dwudniowy warsztat „Żywienie dzieci i
młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” ma na celu propagowanie wiedzy o
racjonalnym żywieniu dzieci i
młodzieży. Wiedza ta jest wynikiem połączenia naukowego podejścia w
dietetyce współczesnej ze starożytnym modelem energetycznym, wypracowanym w
ramach tradycyjnej medycyny chińskiej i
zweryfikowanym przez tysiąclecia stosowania w
praktyce. „Zachodni” model analityczny i
energetyczne, „wschodnie” spojrzenie na funkcjonowanie człowieka wzajemnie się uzupełniają, dając pełny pogląd na to, czym jest racjonalne podejście w
żywieniu. Wykorzystanie tych wiadomości w
praktyce jest podstawowym warunkiem wspierania dzieci i
młodzieży w
ich rozwoju fizycznym, emocjonalnym i
intelektualnym.
Żywienie dzieci w
dzisiejszych czasach niestety coraz częściej jest zaniedbywane. Osoby odpowiedzialne za to, co dziecko spożywa, mają często zbyt małą motywację i
niewystarczającą wiedzę, by przeciwstawić się sile oddziaływania wszechobecnej reklamy produktów spożywczych. W
dobie przyspieszonego postępu technologicznego i
mnożących się zagrożeń cywilizacyjnych, jakość żywienia jawi się jako szczególnie istotny element dbania o
zdrowie, ponieważ dobór i
wartość odżywcza pokarmów ma bezpośredni wpływ na wydolność fizyczną, prawidłowy wzrost, masę ciała, odporność na choroby, a
także na sprawność intelektualną oraz harmonijny rozwój emocjonalny i
społeczny dziecka.
Stan zdrowia i
ryzyko chorób, zwiększane przez nieprawidłowe żywienie, u
osób dorosłych jest wynikiem ich własnej decyzji. Natomiast dzieci są w
zakresie żywienia zdane na swoich opiekunów. Są podatne na wpływy środowiskowe i
raczej mają skłonność do ulegania swym kaprysom i
patologicznemu łaknieniu tego, co – choć atrakcyjne smakowo – zdecydowanie szkodzi młodemu organizmowi.
Warsztat „Żywienie dzieci i
młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” stanowi kompletny, esencjonalny kurs najważniejszych zasad, jakich należy przestrzegać w
żywieniu dzieci i
młodzieży. Kurs adresowany jest do rodziców, opiekunów, osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w
placówkach oświatowych oraz wszystkich tych, którym zależy na poprawie jakości życia swoich podopiecznych.
W programie kursu (15 godzin) znajdują się następujące zagadnienia:
1. Rola żywienia w
profilaktyce i
terapii z
perspektywy dwóch systemów wiedzy - dietetyki akademickiej i
dietetyki w
medycynie chińskiej
2. Pokarmy wychładzające, neutralne i
ogrzewające - czyli dlaczego trzeba dbać o
odpowiednią charakterystykę termiczną posiłków
3. smaki energetyczne – jak za pomocą produktów spożywczych można harmonizować przepływ energii witalnej w
ciele
4. rozwój młodego organizmu z
perspektywy medycyny chińskiej –dlaczego dzieci „kochają” słodycze i
jak zaradzić nadmiernemu spożywaniu węglowodanów prostych
5. zapotrzebowanie na składniki odżywcze w
pożywieniu – jak komponować posiłki, by poprawić strawność węglowodanów złożonych, tłuszczu i
białka oraz poprawić przyswajanie składników mineralnych i
witamin
6. zaburzenia trawienia i
wchłaniania – czym zastąpić produkty będące dobrym źródłem ważnych biopierwiastków w
przypadku alergii lub nietolerancji pokarmowej
7. wpływ przemysłowej obróbki żywności na ich wartość odżywczą - które produkty są bezpieczne, a
czego należy unikać
8. smaczna „trucizna” w
atrakcyjnym opakowaniu – które produkty na stałe wyeliminować z
diety, by uchronić dziecko przed spadkiem odporności, nadpobudliwością, ociężałością umysłową, nadwagą i
innymi chorobami cywilizacyjnymi
9. urozmaicenie posiłków jako warunek zaspokojenia potrzeb organizmu - jak przygotowywać potrawy, aby były smaczne, łatwostrawne i
odżywcze
10. zastosowanie ziół i
przypraw w
profilaktyce i
leczeniu najczęstszych dolegliwości - opis energetyczny, praktyczne przepisy i
proste receptury w
oparciu o
zestaw podstawowych ziół leczniczych i
przyprawowych.
Żywienie dzieci i
młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) - warsztat - koniec
Zapraszamy też na Youtube: , oraz na FB