Centrum Sztuk Zdrowotnych
Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

   wersja do druku 
Strona glówna » Programy wszystkich szkoleń, kursów » Programy: Gotowanie według pieciu przemian » Katarzyna Jaszczyk-Górska » Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - wprowadzenie 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Szkolenie proponowane, termin do ustalenia. Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu.
Informacje i  zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Lada Malinakova, komórka: 609657859; stacjonarny: 224785715
ZACZYNAMY W  PAŹDZIERNIKU 2017: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - wprowadzenie

Kurs będzie połączony z  warsztatami gotowania. 2 dni od 10:00 - 17:00. Nie ma przerwy obiadowej, bo obiad ugotujemy sobie w  ramach warsztatu i  zjemy go wspólnie.
10:00-12:00 wykład
12:00-14:00 warsztat - gotowanie obiadu
14:00-17:00 wykład i  odpowiedzi na pytania uczestników
Program kursu obejmuje:
1. Yin i  Yang - podstawy filozoficzne TMC i  ich interpretacja w  dietetyce.
2. Właściwości termiczne produktów i  wprowadzenie do teorii Pięciu Przemian - pięć smaków i  ich działanie energetyczne.
3. Cztery filary organizmu: Qi, Yang, Płyny i  Krew oraz Yin. Podstawowe wzorce zaburzeń, ich przyczyny, objawy i  zalecenia dietetyczne.
a. niedobór Qi
b.niedobór Yang
c.niedobór Krwi
d.niedobór Yin
e. zastój Qi
f. nadmiar Yang
g. nadmiar płynów - zimnej wilgoci
h. nadmiar płynów - gorącej wilgoci
i. nadmiar Yin
4. Najważniejsze produkty wzmacniające Qi, Yang, Krew i  Yin.

Planowana kontynuacja kursu:
część II - Prawo Pięciu Przemian w  dietetyce TMC.
część III - Fizjologia i  Patologia Potrójnego Ogrzewacza.