www.CentrumSztukZdrowotnych.pl
Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

   wersja do druku 
Strona glówna » Programy wszystkich szkoleń, kursów » Programy: Tradycyjna Medycyna Chińska » dr Agnieszka Krzemińska » Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, warsztat dwu lub trzydniowy - dr Agnieszka Krzemińska 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  danym szkoleniu. Informacje i  zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Lada Malinakova, komórka: 609657859; stacjonarny: 224785715

PROGRAM KURSU: DIETETYKA W  TRADYCYJNEJ MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ - wykładowczyni: dr  Agnieszka Krzemińska

Uczestnicy kursu otrzymają skrypt liczący około 45 stron formatu A4, będący wprowadzeniem w  Tradycyjną Medycynę Chińską i  zawierający unikalne informacje, które są esencją wiedzy z  angielskojęzycznej literatury przedmiotu.

PROGRAM WARSZTATU:

1. Wprowadzenie
 - Tao - współzależność i  komplementarność Yin i  Yang
 - interpretacja Yin i  Yang w  dietetyce według medycyny chińskiej
 - dietetyka jako jeden z  filarów profilaktyki i  terapii w  medycynie chińskiej
 - uwzględnianie zewnętrznych i  wewnętrznych czynników w  doborze diety (strefa
klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta,
aktualny stan zdrowia pacjenta)
 - wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i  stan emocjonalny człowieka
2. Wzorce dysharmonii Yin i  Yang
 - wzorce nadmiaru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
 - wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
 - zewnętrzne i  wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w  organizmie
(patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)
3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)
 - maxima i  minima energetyczne narządów
 - implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia
4. Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew
 - rola substancji fizjologicznych w  utrzymaniu zdrowia fizycznego i  psychicznego
 - patologiczne formy substancji - Wiatr, Wilgoć, Śluz
5. Fizjologia i  patologia Potrójnego Ogrzewacza
 - energetyczna charakterystyka organów Yin i  Yang pięciu elementów
 - rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i  Trzustki, Płuc i  Nerek w  procesach metabolizmu z  punktu widzenia medycyny chińskiej
 - wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i  Krwi w  Potrójnym Ogrzewaczu
 - dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci,
Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju
6. Cykl odżywczy i  cykl kontrolny w  teorii Pięciu Elementów
7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów
 - profilaktyka: smaki informacyjne i  zasady gotowania według Pięciu Przemian
 - leczenie: smaki terapeutyczne w  leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii
8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i  właściwości energetycznych
 - tabele przyporządkowań produktów spożywczych
 - przyczyny rozbieżności w  klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
 - klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i  Yang i  Pięciu Elementów
(gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.)
9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z  zakresu diagnozy z  twarzy i  z języka), zalecenia dietetyczne i  proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w  ich leczeniu
 - niedobór Qi
 - niedobór Yang
 - niedobór Krwi
 - niedobór Yin
 - zastój Qi
 - nadmiar Yang
 - nadmiar płynów  - gorąca wilgoć
 - nadmiar płynów - zimna wilgoć
 - nadmiar Yin – śluz, twarde masy
10. Różnicowanie i  identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i  zastosowanie ziół europejskich w  najczęstszych
dolegliwościach, takich jak np.:
- przeziębienie
- grypa
- zaburzenia trawienia
- bolesne menstruacje
- bezsenność
- zaparcia
- osteoporoza
- klimakterium
- hipotermia
- bóle głowy
- nadciśnienie
- arterioskleroza