Sesja I: WSTĘP DO DIETETYKI WEDŁUG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
1. Wprowadzenie
- Tao - współzależność i
komplementarność Yin i
Yang
- interpretacja Yin i
Yang w
dietetyce według medycyny chińskiej
- dietetyka jako jeden z
filarów profilaktyki i
terapii w
medycynie chińskiej
- uwzględnianie zewnętrznych i
wewnętrznych czynników w
doborze diety (strefa
klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta,
aktualny stan zdrowia pacjenta)
- wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i
stan emocjonalny człowieka
2. Wzorce dysharmonii Yin i
Yang
- wzorce nadmiaru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- zewnętrzne i
wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w
organizmie
(patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)
3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)
- maxima i
minima energetyczne narządów
- implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia
4. Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew
- rola substancji fizjologicznych w
utrzymaniu zdrowia fizycznego i
psychicznego
- patologiczne formy energii - Wiatr, Gorąco, Wilgoć, Śluz
5. Fizjologia i
patologia Potrójnego Ogrzewacza
- energetyczna charakterystyka organów Yin i
Yang pięciu elementów
- rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i
Trzustki, Płuc i
Nerek w
procesach metabolizmu z
punktu widzenia medycyny chińskiej
- wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i
Krwi w
Potrójnym Ogrzewaczu
- dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci,
Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju
6. Cykl odżywczy i
cykl kontrolny w
modelu Pięciu Elementów – definicja, ilustracja przykładami ze świata przyrody, z
dziedziny psychologii emocji oraz z
zakresu wzajemnego oddziaływania smaków.
7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów:
- profilaktyka: smaki informacyjne i
zasady gotowania według Pięciu Przemian
- leczenie: smaki terapeutyczne w
leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii
8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i
właściwości energetycznych:
- tabele przyporządkowań produktów spożywczych
- przyczyny pozornych rozbieżności w
klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
- klasyfikacja grup produktów od najbardziej yang do najbardziej yin
- klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i
Yang i
Pięciu Elementów
(gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.)
9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z
zakresu diagnozy z
twarzy i
z języka), zalecenia dietetyczne i
proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w
ich leczeniu
- niedobór Qi
- niedobór Yang
- niedobór Krwi
- niedobór Yin z
pustym gorącem
- zastój Qi
- nadmiar Yang
- nadmiar płynów - gorąca wilgoć
- nadmiar płynów - zimna wilgoć
10. Różnicowanie i
identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i
zastosowanie ziół europejskich w
najczęstszych
dolegliwościach (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, dolegliwości klimakteryjne, hipotermia, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, inne).
Zapraszamy też na Youtube: , oraz na FB