Zapraszamy na pierwsze warsztaty z cyklu: Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w praktyce - wzmocnić swoje zdrowie? Tym razem będzie o Wiośnie!
Tradycyjna Medycyna Chińska przypisuje dietetyce 70 % siły leczenia. Czerpiąc inspirację z
tej holistycznej idei pogłębiamy zrozumienie współgrania czynników środowiskowych z
naszymi genami, witalnością, temperamentem, płcią, wiekiem, kondycją psychiczną, poziomem świadomości oraz z
codziennymi decyzjami, w
tym zwyczajami żywieniowymi, rodzajem i
nasileniem podejmowanej aktywności fizycznej, charakterem pracy itp.
Celem warsztatów jest edukacja żywieniowa zorientowana na zrozumienie indywidualnych potrzeb, doskonalenie się w
sztuce pielęgnowania zdrowia oraz zaawansowana profilaktyka zarówno drobnych przeziębień i
infekcji, czy alergii jak również chorób cywilizacyjnych - układu krążenia, cukrzycy, nadwagi i
otyłości, nowotworów, choroby wrzodowej, zaburzeń psychicznych…
Warsztaty skierowane są do terapeutów, adeptów kursów dietetyki TCM, oraz dla wszystkich, którzy pragną zadbać o
swoje zdrowie korzystając z
klasycznej chińskiej wiedzy. Zapraszamy zarówno nowicjuszy jak i
osoby, które zdobyły już wiedzę teoretyczną i
pragną ją oswoić we własnym doświadczeniu. Założeniem podstawowym jest zmiana sposobu postrzegania, rozumienia zasad oraz wsparcie w
wyborze strategii postępowania w
konkretnych sytuacjach, dla konkretnej osoby, tu i
teraz. Zrozumienie dlaczego jedni chudną na diecie owocowej i
sokach warzywnych, a
inni nie. Jak to jest możliwe, że niektórzy tyją od samego myślenia o
jedzeniu, a
inni jedzą do syta i
są szczupli. Dlaczego jedni lubią zimę, a
inni jej nie cierpią za to uwielbiają lato.
Istotnym aspektem zajęć jest ich ukierunkowanie na integrowanie wiedzy teoretycznej - przepuszczenie jej przez własne doświadczenie - praktyczne wskazówki, degustacje, przepisy kulinarne - nakarmienie umysłu i
zmysłów oraz serca. Uczestnicy będą przyswajać sprawdzoną przez tysiąclecia wiedzę o
odżywianiu, zanurzając się w
bogactwie smaków, aromatów, kolorów i
konsystencji.
w programie
● Kryteria jakości żywności
● Kalendarz sezonowości
● Rekomendowane proporcje poszczególnych grup produktów - talerz żywieniowy
● Szerszy kontekst wartościowego odżywiania - aktywność fizyczna oraz świadomość - w
oparciu o
Model optymalizacji stylu życia
● Podstawowe pojęcia TCM -w teorii i
praktyce
Yin
Yang
Qi
Wiosna na tle 5 elementów
● Termika artykułów spożywczych i
procesów obróbki cieplnej
● Katalog artykułów spożywczych - właściwości lecznicze warzyw, zbóż, owoców i
ziół
“Żeby wejść na najwyższą górę trzeba zrobić pierwszy krok”
klasyk TCM
WIOSNA
“Wiosna to nowy początek - pora roku, w
której dobrze jest “wstawać wraz ze słońcem” i
udawać się na “żwawe spacery”, które jak przypomina klasyk medycyny wewnętrznej, są rodzajem aktywności o
naturze “Yang”, odzwierciedlającym wznoszącą się energię i
aktywna naturę wiosny. Nie można powstrzymać roślin, które budzą się po zimowej drzemce - można jedynie obserwować pchającą je ku górze energię wzrostu, Zieleń młodych, delikatnych roślin odżywia dusze poprzez patrzące na ten widok oczy. Dzięki temu zmniejsza się apetyt na pożywienie i
ciało w
naturalny sposób zaczyna się oczyszczać, nie tylko z
pozostałości pokarmów, ale także z
nadmiernego pożądania i
towarzyszących mu emocji niezadowolenia, zniecierpliwienia i
gniewu. Ujmując to metaforycznie, z
oczu i
umysłu opada zasłona i
zaczynamy widzieć wyraźniej. Wszelkie sprawy postrzega się w
nowy sposób.
Jest to dobry czas na wejrzenie w
swoją prawdziwą naturę i
zwrócenie uwagi na rozwój świadomości samego siebie oraz własnej ekspresji. Klasyk medycyny wewnętrznej w
następujący sposób przedstawia istotne związki, które charakteryzują czas wiosny:
“Nadprzyrodzone siły wiosny stwarzają wiatr w
Niebiosach i
drzewo na ziemi. W
organizmie tworzą wątrobę i
ścięgna, tworzą kolor zielony… umożliwiają głosowi wyrażenie krzyku… tworzą oczy, smak kwaśny i
emocję gniewu”.
Paul Pitchford (2010) „Odżywianie dla zdrowia” Łódź: Galaktyka (368)
Podział zagadnień na poszczególne sesje może ulec zmianie.
Zapraszamy też na Youtube: , oraz na FB