☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ☼
Szkolenie proponowane, termin do ustalenia. Prosimy o zgłaszanie chęci uczestniczenia w tym szkoleniu.
Informacje i zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Lada Malinakova, komórka: 609657859; stacjonarny: 224785715
Informacje i zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Lada Malinakova, komórka: 609657859; stacjonarny: 224785715
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - wprowadzenie
Kurs będzie połączony z warsztatami gotowania. 2 dni od 10:00 - 17:00. Nie ma przerwy obiadowej, bo obiad ugotujemy sobie w ramach warsztatu i zjemy go wspólnie.10:00-12:00 wykład
12:00-14:00 warsztat - gotowanie obiadu
14:00-17:00 wykład i odpowiedzi na pytania uczestników
Program kursu obejmuje:
1. Yin i Yang - podstawy filozoficzne TMC i ich interpretacja w dietetyce.
2. Właściwości termiczne produktów i wprowadzenie do teorii Pięciu Przemian - pięć smaków i ich działanie energetyczne.
3. Cztery filary organizmu: Qi, Yang, Płyny i Krew oraz Yin. Podstawowe wzorce zaburzeń, ich przyczyny, objawy i zalecenia dietetyczne.
a. niedobór Qi
b.niedobór Yang
c.niedobór Krwi
d.niedobór Yin
e. zastój Qi
f. nadmiar Yang
g. nadmiar płynów - zimnej wilgoci
h. nadmiar płynów - gorącej wilgoci
i. nadmiar Yin
4. Najważniejsze produkty wzmacniające Qi, Yang, Krew i Yin.
Planowana kontynuacja kursu:
część II - Prawo Pięciu Przemian w dietetyce TMC.
część III - Fizjologia i Patologia Potrójnego Ogrzewacza.