☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ☼
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…





Program szkolenia: "Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) - kurs siedmioczęściowy"
Sesja I: WSTĘP DO DIETETYKI WEDŁUG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
1. Wprowadzenie- Tao - współzależność i komplementarność Yin i Yang
- interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej
- dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej
- uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa
klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta,
aktualny stan zdrowia pacjenta)
- wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka
2. Wzorce dysharmonii Yin i Yang
- wzorce nadmiaru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie
(patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)
3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)
- maxima i minima energetyczne narządów
- implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia
4. Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew
- rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego
- patologiczne formy energii - Wiatr, Gorąco, Wilgoć, Śluz
5. Fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza
- energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów
- rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej
- wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewaczu
- dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci,
Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju
6. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w modelu Pięciu Elementów – definicja, ilustracja przykładami ze świata przyrody, z dziedziny psychologii emocji oraz z zakresu wzajemnego oddziaływania smaków.
7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów:
- profilaktyka: smaki informacyjne i zasady gotowania według Pięciu Przemian
- leczenie: smaki terapeutyczne w leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii
8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych:
- tabele przyporządkowań produktów spożywczych
- przyczyny pozornych rozbieżności w klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
- klasyfikacja grup produktów od najbardziej yang do najbardziej yin
- klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang i Pięciu Elementów
(gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.)
9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu
- niedobór Qi
- niedobór Yang
- niedobór Krwi
- niedobór Yin z pustym gorącem
- zastój Qi
- nadmiar Yang
- nadmiar płynów - gorąca wilgoć
- nadmiar płynów - zimna wilgoć
10. Różnicowanie i identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w najczęstszych
dolegliwościach (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, dolegliwości klimakteryjne, hipotermia, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, inne).

