www.CentrumSztukZdrowotnych.pl
Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

   wersja do druku 
Strona glówna » Nauczyciele » dr Agnieszka Krzemińska » KURACJA ODKWASZANIA ORGANIZMU 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

KURACJA ODKWASZANIA ORGANIZMU

W okresie, gdy są dostępne świeże warzywa, zaleca się przeprowadzanie kuracji odkwaszającej organizm, polegającej na spożywaniu tylko i  wyłącznie pokarmów alkalizujących organizm. Taka kuracja silnie odtruwa, usuwa złogi, przywraca organizmowi zdolność do samoleczenia, eliminuje lub łagodzi wiele dolegliwości.

Zalecana jest zwłaszcza dla osób, w  których diecie dominuje mięso, nabiał i  inne produkty bogate w  białko i  tłuszcze zwierzęce, jak również dla osób spożywających nadmierne ilości słodyczy.

Trzy lub cztery razy dziennie (w zależności od potrzeb) spożywa się ciepłe posiłki skomponowane z  czterech składników:
1: ugotowana kasza jaglana lub kasza gryczana lub ugotowane na parze młode ziemniaki
2: gotowane na parze dowolne warzywa (z wyjątkiem pomidorów, szparagów, bakłażanów,
szczawiu, szpinaku i  rabarbaru)
3: niewielki dodatek kiszonek – kiszona kapusta lub kiszone ogórki, najlepiej przygotowane
 domu
4: kilka łyżek świeżego oleju lnianego tłoczonego na zimno

Wszelkie inne składniki są w  trakcie kuracji wyłączone z  diety.

Przykładowe zestawy:
- śniadanie: kasza jaglana + gotowana na parze pietruszka i  marchewka + kiszona kapusta + olej lniany
- obiad: kasza gryczana + gotowane buraki + kiszony ogórek + olej lniany
- kolacja: gotowane na parze młode ziemniaki + blanszowany por + kiszony ogórek + olej lniany

W trakcie kuracji zaleca się codziennie stosować automasaż brzucha.
Można także kontrolować pH moczu, by śledzić proces oczyszczania organizmu.

UWAGA!!!
Kuracja jest wbrew pozorom trudna, mimo że dania są smaczne, lekkostrawne i  dość urozmaicone.
Jeśli nie ma możliwości przeprowadzić kilku- lub kilkunastodniowej kuracji pokarmami alkalizującymi (autorka książki zaleca kilka tygodni), można długafalowo zastosować następujące rozwiązania:
- jeden lub dwa dni w  tygodniu stosować dietę odkwaszającą, a  w pozostałe dni dietę mieszaną, lekkostrawną
- regularnie spożywać jeden posiłek w  ciągu dnia o  charakterze odkwaszającym (np. kolację lub śniadanie)

Oprócz wprowadzenia posiłków alkalizujących należy oczywiście unikać:
- potraw smażonych
- nadmiaru białka i  tłuszczu zwierzęcgo
- cukru rafinowanego i  wszelkich słodyczy
- używek (kawa, herbata)
- nadmiaru soli kuchennej (potrzebna dawka to zaledwie 3 g na dobę, Polacy spożywają przeciętnie około 15 g!)

Szczegóły w  książce dr  Renate Collier „Zdrowe jelita, zdrowy człowiek”